Diëtetiek

Die eet, die niet…


Als u aan een diëtist denkt, denkt u wellicht als eerste aan afslanken. Dit geldt echter niet voor elke diëtist!  Er zijn diëtisten gespecialiseerd in voeding bij kanker en voeding om het herstel te optimaliseren voor als de behandelingen eenmaal achter de rug zijn.

Naast de ziekte zelf heeft de behandeling van kanker vaak invloed op uw eetpatroon. Chemotherapie en bestraling kunnen de eetlust verminderen, uw smaak veranderen,  misselijkheid veroorzaken en allerlei andere bijwerkingen hebben die invloed hebben op wat u eet.  Gewichtsverlies en ondergewicht komen vaak voor bij kanker. Door bepaalde stoffen die de tumor produceert valt het lichaam makkelijk af en verzwakt u snel. Gewichtsverlies bij kanker betekent altijd verlies van spiermassa. Spiermassa betekent kracht en herstel,  dus ook al lijkt het prettig dat u die paar kilo afvalt, het komt uw herstel niet ten goede.

Wat doet de diëtist? Er wordt samen met u gekeken wat u nodig heeft aan voeding in uw situatie. Vitamines en mineralen, maar zeker ook voldoende brandstoffen om te voorkomen dat u gewicht verliest en u voldoende energie uit de voeding  kan halen om te herstellen. En er wordt uiteraard ook gekeken wat in uw situatie mogelijk is, zo nodig met aangepaste voeding of speciale medische voeding als het met de gewone voeding niet lukt.Bel of mail voor vragen


Sabine de Wit

078-6912993

Samen sterk in het Oncologie NetWerk